DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Sanatate » Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

De: Alina S. 24/09/2019 | 09:13
Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament
Febra este unul dintre simptome in mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o boală mai puțin cunoscută, care apare mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Simptomele mononucleozei persistă pe termen lung și este nevoie de îngrijire atentă. 

Mononucleoza infecțioasă este de foarte multe ori confundată cu o răceală și, tocmai din acest motiv, este posibil să fie diagnosticată cu întârziere. Pentru a o depista este nevoie de un set de analize recomandate de medicul specialist.

Ce este mononucleoza infecțioasă

Mononuceloza infecțioasă este, cel mai adesea, provocată de virusul Epstein-Barr. Cu toate acestea, mai sunt și alți viruși care pot provoca această boală. Mononucleoza infecțioasă este întâlnită frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, în special în cazul studenților. Dar ea poate apărea la orice altă vârstă.

Mononucleoza infecțioasă se poate răspândi prin contact cu saliva, mucusul din nas și gât și uneori chiar lacrimi, dar și prin sânge. Deoarece această boală poate fi transmisă prin sărut, mai este denumita și „boala sărutului”. Tocmai de aceea, persoanele diagnosticate cu această boală nu trebuie să sărute pe nimeni, trebuie să fie foarte atente la paharele și tacâmurile folosite. În plus, pentru că este o boală contagioasă, trebuie să fie precaute cu cei din jur atunci când strănută sau tușesc.

Mononucleoza infecțioasă simptome

Primele simptome ale mononucleozei apar după perioada de incubare, care poate varia de la patru până la șase săptămâni, însă la copii această perioadă poate fi mai scurtă.  Pot fi, de multe ori, confundate cu simptomele gripei sau ale răcelii, de aceea, dacă persită un timp mai îndelungat, este obligatoriu să mergeți la medic. Cele mai importante simptome ale mononucelozei infecțioase sunt:

  • Scăderea apetitului
  • Oboseală extremă
  • Transpirație abundentă pe timpul nopții
  • Slăbiciune musculară
  • Febră
  • Dureri în gât
  • Dureri de cap și corp
  • Inflamarea amigdalelor
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Umflarea ficatului și/sau splinei
  • Eczeme/erupții cutanate

Mononucleoza infecțioasă analize

De obicei, persoanele care au fost o dată infectate cu virusul Epstein-Barr dezvoltă anticorpi care le vor proteja de această boală tot restul vieții. Tocmai din acest motiv, mononucleoza infecțioasă este cel mai frecvent întâlnită la copiii și la adolescenții care încă nu au dezvoltat anticorpi.

Diagnosticul de mononucleoză infecțioasă se stabilește, de cele mai multe ori,  pe baza simptomelor resimțite de pacient, a duratei lor și în urmă unei examinări fizice. În timpul consultației medicale, medicul specialist va examina amigdalele, ficatul sau splina și va investiga dacă ganglionii limfatici sunt inflamați.

De asemenea, se pot face și analize de sânge și chiar testul pentru mononucleoză în vederea determinării anticorpilor. Acest test va detecta dacă există anticorpi pentru virusul Epstein-Barr, însă există posibilitatea aă rezultatele să nu fie concludente în primele săptămâni de la apariția infecției. În acest caz este necesară efectuarea unui test de sânge suplimentar, pentru a vedea dacă numărul de limfocite este crescut, fapt care confirmă existența unei infecții în organism.

Mononucleoza infecțioasă la copii și în sarcină

Mononucleoza este o boală infecțioasă cauzată de unul dintre cele mai contagioase virusuri din tulpina celor herpetice: Epstein-Barr. Ea apare mult mai frecvent în cazul copiilor decât în cel al adulților.  Și mai ales în cadrul colectivității, unde copiii pot lua contact cu obiecte infectate cum ar fi jucăriile sau alte obiecte folosite la comun cu alți copii. Simptomele însă nu diferă de la copii la adulți, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de vârstă. Și în cazul copiilor, ca și în cel al adulților este nevoie de multe lichide și de multă odihnă.

Virusul răspândit prin laptele matern, de obicei, nu îmbolnăvește copilul. Cu toate acestea, dacăfemeia gravidă dezvoltă o infecție activă,poate transmite virusul la copil.

Femeile însărcinate care sunt infectate cu acest virus prezintă un risc scăzut de a transmite virusul la copiii lor. În rarele cazuri în care acest lucru totuși se întâmplă, transmiterea are loc, de obicei, în prima jumătate a sarcinii, în primul trimestru.

Mononucleoza infecțioasă tratament

Nu există un tratament anume pentru monoucleoza infecțioasă și în niciun caz nu sunt recomandate antibicoticele.  Tratamentul medicamentos, în acest caz, este recomandat pentru ameliorarea simptomelor produse de această afecțiune, care de regulă dispare în 1-2 luni. Medicul poate prescrie tratament pe bază de corticosteroizi pentru reducerea inflamației din gât, dar și tratament pentru reducerea febrei și a durerilor de cap.

Febra sau durerire de gât pot dura pănă la una sau chiar două săptămâni, în timp ce alte simptome, precum stările de oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici sau a splinei, pot dura mai mult.

Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Multe lichide, pentru hidratare.
  • Odihnă.
  • Medicamente pentru durere și febră.

De asemenea, pentru că splina se poate mari dacă aveți mononucleoză infecțioasă,  este recomandat să se evite activitățile sportive până la recuperarea completă.

Complicații de pot apărea după mononucleoză

În cazul mononucleozei pot apărea, destul de rar, complicații, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imuniatr extrem de slăbit.  Unele dintre acestea pot fi destul de grave, însă riscul este unul destul de redus.

  • Splina mărită – inflamarea splinei poate fi extrem de periculoasă așa că e bine să eviți să faci efort intens înainte de vindecarea mononucleozei infecțioase. Dacă nu sunt respectate indicațiile medicului cu privire la efort, e posibil să ai de-a face cu o ruptură de splina, care îți pune serios viață în pericol.
  • Inflamarea ficatului – hepatită sau icterul pot apărea în timpul mononucleozei infecțioase.
  • Anemia – mononucleoza infecțioasă poate declanșă o scădere a celulelor roșii și a hemoglobinei, ceea ce duce la instalarea anemiei.
  • Probleme cardiace – inflamarea mușchiului inimii este o alte complicație ce poate apărea după infectarea cu virusul Epstein-Barr.
  • Complicații la nivelul sistemului nervos – meningită sau encefalită sunt complicații ale sistemului nervos ce pot apărea la pacienții diagnosticați cu mononucleoză.

Citește și: ATENȚIE. BOALA NUMITĂ „GURĂ-MÂNĂ-PICIOR” FACE RAVAGII ÎN ROMÂNIA

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea o recoltă bogată și nu îți vei atrage necazuri. Puțini gospodari cunosc acest secret al prosperității
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea...
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne...
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier sănătos
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier...
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1...
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×